MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Майже 2000 жертв репресій поховано в Биківні

28.10.2007    джерело: www.bbc.co.uk
1998 жертв сталінських політичних репресій 1937-1941 рр. перепоховали у суботу в Биківнянському лісі на околицях Києва.

Майже дві тисяч жертв сталінських політичних репресій 1937-1941 рр. перепоховали у суботу в Биківнянському лісі на околицях Києва.

Перепоховання 1998 жертв сталінських політичних репресій вважають найбільшим за часів незалежної України.

У Биківнянському лісі, де тепер міститься історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», було розстріляно десятки тисяч людей.

За радянської влади існування поховань заперечувалося. Наразі вдалося знайти і перепоховати останки лише 10 тисяч людей.

У суботу було також перепоховано останки 474 поляків, які були ексгумовані цього року в Биківнянському лісі під час дослідження місць поховань жертв радянської таємної поліції НКВД.

Як повідомив український телеканал, поляків та українців поховали поруч, хоча раніше польська сторона наполягала на тому, аби польських вояків поховали в окремій могилі.

У церемонії перепоховання взяли участь представники Польщі.

Вважають, що серед похованих були етнічні поляки, які жили в Україні, а також жертви розстрілів у Катині в Росії.

Анджей Пржевознік, генеральний секретар польської Ради захисту пам’ятників за боротьбу та мучеництво, назвав Биківню важливим місцем для поляків і сказав, що вони б хотіли, аби там стояв польський католицький хрест.

 Поділитися