MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Уряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Обмін полоненими, різдвяні ракети, російське громадянство викрадених дітей — підсумки тижняУникнути призову за $300: Служба в армії під час Громадянської війни у СШАГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуОзброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнПозбутися громадянства країни-агресора: Президент відповів на петиціюВимагаємо закрити провадження проти Логвінського: Відкрите звернення громадських діячівПетиція про декларативний вихід із російського громадянства набрала понад 25 тисяч голосівЧерговий наступ на права людини: громадянське суспільство можуть відсторонити від моніторингу місць несвободи‘Про гендерну (не)рівність просто’: безкоштовний курс Олександри РоманцовоїУ Білорусі помилували Романа Протасевича Громадянство України, яке легко втратитиЗамінована Україна, іспит на громадянство, комунальні борги — підсумки тижня Від початку 2023 року Уповноважений із захисту державної мови отримав 880 звернень від громадянУ МВС та ДМС визнали проблему з виходом з російського громадянства ‘Грады маневрировали между нашими домами и били по Мариуполю’. История мариупольца РоманаНова соціальна група в Україні — ‘недогромадяни’‘Гради маневрували поміж нашими будинками і били по Маріуполю’. Історія маріупольця РоманаУ Києві затримали двох шахраїв, які ‘гарантували’ отримання українського громадянства й ‘продавали паспорти’, — СБУ

Ромська громада – найбільш дискримінована національна меншина в Україні

04.03.2009    джерело: www.radiosvoboda.org
Змінити ставлення держави і громадськості до ромів має проект американського Фонду сприяння демократії, який здійснює Ромський жіночий фонд «Чіріклі».

Ромська громада потерпає від пресингу правоохоронців, місцевих органів влади і негативного стереотипу, що створено у ЗМІ. Це – дані річного звіту Ради Європи по захисту національних громад. Змінити ставлення держави і громадськості до ромів має проект американського Фонду сприяння демократії, який здійснює Ромський жіночий фонд «Чіріклі».
Валентина Золотаренко – типова представниця середнього класу: вона та її чоловік мають добре оплачувану працю, живуть у престижному районі столиці, діти навчаються у середній школі. Єдине, чим вона відрізняється від багатьох моїх знайомих – вона є циганкою, рома. І цим пишається, і може розповісти багато цікавого з історії ромів, їхнього життя на теренах сучасної України. Але днями пані Валентина та її приятелька – українка потрапили у неприємну історію.
«Ми відвідали виставку Марії Примаченко, погуляли по Лаврі. І вирішили зайти на Хрещатику в якийсь з магазинів мережі «Арго». Зайшли у магазин «Орсей», і на вході нас зупинив місцевий охоронець із словами: «жіночки, вийдіть, у нас наказ – циган впускати сюди не дозволено», – каже Валентина Золотаренко.
У торговельній мережі «Арго», до якої належить «Орсей», інцидент пояснили наступним чином: «Я не знаю, чи була така вказівка, але у нас постійно ці люди – на камерах помітно – крадуть гаманці у клієнтів».
Долати стереотипи – вельми складно
Валентина Золотаренко вважає, що спрацював стереотип щодо ромів – яких представляють картярами, крадіями, нарко-дільцями.
Долати стереотипи – вельми складно, але можливо: треба проводити освітню та інформаційну роботу з представниками влади, правоохоронних органів, громадськості, ЗМІ. На це і спрямований проект Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, – каже його менеджер Сергій Решетов.
«Громадські організації повинні цим займатись – не тільки з ромськими громадами проводити тренінги, навчати їх, як захищати свої права, а також залучати до своїх союзників ЗМІ. І якщо ці три великі сили – влада, громадські організації і преса – об‘єднаються, я думаю, що цей потужний альянс зможе цю проблему зіштовхнути з того становища, в якому вона зараз знаходиться», – зазначив Сергій Решетов.
Координатор проекту – президент фонду «Чіріклі» Земфіра Кондур вважає, що американський та європейський досвід руйнування негативних стереотипів щодо ромів, можливість донесення до пересічних українців та владоможців правдивої інформації про цю меншину зменшить зростання анти-ромських виявів по Україні. Інакше слова про європейський вибір та демократичний розвиток України залишатимуться лише деклараціями, – зауважує пані Кондур.

 Поділитися