MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Харківської правозахисної групи

29.12.2015   
Справа Г.Корбана демонструє значне підвищення жорстокості правоохоронних органів стосовно обвинувачених в скоєнні злочинів. ХПГ вимагає дотримання стандартів прав людини у кримінальному судочинстві, гуманного ставлення держави, її органів та посадових осіб до громадян України незалежно від їхніх переконань, політичної, етнічної, релігійної належності та інших ознак.

Харківська правозахисна група змушена констатувати значне підвищення жорстокості правоохоронних органів стосовно обвинувачених в скоєнні злочинів. Відповідні незаконні дії проявляються, зокрема, в ігноруванні стану здоров’я під час затримання, слідчих та судових дій. Ми пов’язуємо таку тенденцію посиленням ненависті внаслідок воєнного конфлікту на південному сході країни.

Яскравим прикладом незаконних дій правоохоронних органів та органів кримінального судочинства є справа Геннадія Корбана, яка наочно демонструє рівень поваги до прав людини та міжнародних договорів, учасником яких є Україна

Ми наполягаємо на тому, що доправлення підозрюваного до суду у тяжкому фізіологічному стані після операції на серці є неприпустимим. Судове засідання, яке триває близько тридцяти годин, і відмова судді оголосити перерву, незважаючи на психоемоційну виснаженість учасників процесу, мають бути кваліфіковані як жорстоке та нелюдське поводження.

Вважаємо, що коли Конституція проголошує людину найвищою соціальною цінністю, недопустимо виправдовувати інтересами правосуддя повсюдне порушення прав людини. Тотальне нехтування закону з боку органів державної влади, що мають охороняти його від посягань, наводять на думку про політичні мотиви переслідувань у деяких кримінальних справах.

Ми вимагаємо невідкладного переведення Геннадія Корбана до лікарні для продовження реабілітації. Позбавлення особи права на медичну допомогу, тим паче у післяопераційному стані загрожує одному з найважливіших прав, праву на життя, та суперечить принципам демократичного суспільства.

Ми вимагаємо дотримання стандартів прав людини у кримінальному судочинстві, гуманного ставлення держави, її органів та посадових осіб до громадян України незалежно від їхніх переконань, політичної, етнічної, релігійної належності та інших ознак.

 

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

 Поділитися