MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисник оскаржив рішення Харківської міськради щодо обмеження руху мотоциклів

20.05.2016   
Юрій Чумак
Голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов подав адміністративний позов щодо визнання протиправним та скасування рішення Харківської міської ради від 17 травня 2016 року «Про часткове обмеження руху мотоциклів у місті Харкові».

17.05.2016 року Харківська міськрада прийняла рішення за №237/16 «Про часткове обмеження руху мотоциклів у місті Харкові». Відповідно до п. 1 цього Рішення було частково обмежено рух мотоциклів на низці вулиць Харкова. Зокрема, будуть перекриті основні магістралі міста – проспекти Науки, Лева Ландау, Гагаріна, вулиці Пушкінська, Сумська, Клочківська, Героїв Праці і площа Свободи.

Дізнавшись про це рішення, правозахисник Роман Лихачов не погодився з ним, оскільки даним рішенням Харківська мерія звузила і його права, встановлені Конституцією України. Адже Лихачов працює саме у Харкові та пересувається по місту на своєму мотоциклі VIPER, 2014 року випуску (що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу).

«Харківська міська рада своїм рішенням позбавила права тисяч мотоциклістів пересуватися за допомогою мотоцикла по центральних вулицях м. Харкова, чим порушила їх права, як і мої в тому числі», – говориться у позові.

Як зазначає Р. Лихачов, іншого автотранспортного засобу він не має, його мотоцикл не є гучним, а рухаючись по місту, не викликає обурення у людей. «Я жодного разу не був порушником Правил дорожнього руху, не притягався до адміністративної відповідальності», – зауважив законослухняний правозахисник.

Позивач певен, що дане рішення Харківської міськради призведе до того, що звичайні мотоциклісти зазнають утисків, безпідставних зупинок працівниками поліції, а справжні порушники, як порушували Правила дорожнього руху, так і будуть їх порушувати, але тепер не на центральних вулицях, а десь на околицях – у тихих «спальних районах», заважаючи мешканцям цих будинків.

До того ж, місцеві владники зазіхнули й на права володільців мотоциклів у вільному користуванні своєю власністю. Своїм рішенням міськрада втрутилась у вільне розпорядження громадянами своїх транспортних засобів та заборонила їм користуватися об’єктами права державної та комунальної власності, у даному випадку – дорогами міста Харкова.

А відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішення органу виконавчої влади повинні відповідати нормам закону та не порушувати прав громадян.

На переконання Романа Лихачова, дане рішення є протиправним та підлягає скасуванню. З огляду на те, що акти органів і посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку, він і подав позов до суду, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Харківської міської ради від 17 травня 2016 року за № 237/16 «Про часткове обмеження руху мотоциклів у місті Харкові».

«Правила дорожнього руху відповідно до Закону України «Про дорожній рух» установлюють єдиний порядок такого руху на всій території України. Але, незважаючи на цей Закон, Харківська міськрада в межах міста намагається встановити свої власні «Правила дорожнього руху». І з цим самоправством необхідно боротися, аби владники у своїй гонитві за дешевим популізмом не заходили занадто далеко», – підкреслив правозахисник.

 Поділитися