MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокат Катерина Серікова: "Завдяки застосуванню практики ЄСПЛ мій підзахисний вийшов на свободу".

28.05.2016   
Яна Смелянська

27 травня 2016 року завдяки вірно обраній правової позиції, а також чималої наполегливості адвокат Харківської правозахисної групи Катерина Серікова домоглася того, що її підзахисний вийшов на свободу.

Сама адвокат, кажучи про обставини даної справи, зазначає: "Не може не радувати той факт, що українські судді стали все частіше використовувати практику ЄСПЛ. Насправді проблема, подібна до тієї, яка виникла під час розгляду справи мого підзахисного для України в даний час системна. Я в судовому засіданні посилалася також і на Женевську конвенцію про жертв війни. Слава богу судді прислухались і, на мій погляд, рішення було прийнято цілком обгрунтовано і правильно. Дай Бог, щоб в нашій державі таких практик ставало більше".

Громадянин України В. був затриманий 27 квітня 2012 року за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п.13 ч.2 ст.115 КК України слідчим відділом Брянківського МВ УМВС.

28.04.2012 року Постановою Брянківського міського суду відносно нього біло обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без зазначення строку тримання під вартою.

Місцем утримання В. було призначено Старобільський слідчий ізолятор. Кримінальне провадження порушувалось за Кримінальним процесуальним кодексом України 1960 року.

Досудове розслідування тривало занадто довго, ще до моменту окупації міста Брянка це складало більше двох років, проте навіть за цей час кримінальна справа не надійшла до суду для розгляду.

Орган дізнання бездіяв. Після того, як місто Брянка Луганської області перейшла під контроль незаконних збройних формувань, кримінальне провадження не було передано на підконтрольну територію. Крім того, матеріали не були відновлені навіть за допомогою Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Станом на 27 травня 2016 року строк ув’язнення склав чотири роки та один місяць. Протягом майже шести місяців адвокат зверталася і до Генеральної Прокуратури України, і до Комітету Верховної Ради України з прав людини, і до Президента України, і до Уповноваженого ВРУ з прав людини, і до Старобільського районного суду за місцем утримання в порядку ст.206 КПК України.

Згідно ЗУ «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» на підставі подань ДСАУ, для забезпечення розгляду судових справ, що згідно діючого законодавства підсудні Брянківському міському суду Луганської області вищевказаним розпорядженням визначено Лисичанський міський суд Луганської області.

Останнім було звернення адвокату Серікової до Омбудсмена та до Лисичанського міського суду із заявою про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов’язання. Мотивувала свою заяву адвокат Європейською Конвенцієї, Женевською конвенцією, а також національним законодавством України та практикою ЄСПЛ.

Зазначена заява була задоволена суддею Лисичанського міського суду Луганської області частково, а саме: запобіжний захід щодо В. у вигляді тримання під вартою було змінено на підписку про невиїзд, покладено на нього певні обов’язки (суто формальні як для підписки) та звільнено з-під варти в залі суду негайно.

При ухваленні такого рішення суд керувався наступним: перехідними положеннями КПК України 2012 року; ст.ст. 148, 149-1, 151, 165 КПК України 1960 року; Європейською конвенцією про захист прав і основоположних свобод людини; практикою ЄСПЛ.

Зокрема суд посилався на такі справи ЕСПЛ, як "Маккей проти Сполученого Королівства", "Ідалов проти Росії", "Сергій Волосюк проти України", "Летельє проти Франції", "Панченко проти Росії", "Ноймастер проти Австрії", "Дереджі проти Туреччини", Сулаоя проти Естонії", "Адамяк проти Польщі", "Скотт проти Іспанії", "Харченко проти України".

 Поділитися