MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Міжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУ 2023 році в Україні розпочали 3622 кримінальні провадження щодо домашнього насильства ‘Я бачив, як співробітники ФСБ вивозили українських дітей на територію Білорусі’У ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Двопалатний парламент та Кримськотатарська Автономна Республіка: модельний проєкт Конституції УкраїниУ колонії, де утримують кримську журналістку Ірину Данилович, жахлива антисанітаріяВ окупованому Криму катували людину, яка шукала незаконно вивезених з України дітей Про кримінальне переслідування колишнього Голови НацбанкуРозстріли у Бучі та катівні на Харківщині: Нові подання до Міжнародного кримінального суду. АнонсПолітв’язня Азамата Еюпова етапували з окупованого Криму до Челябінської області, попри 4 ішемічні інсульти Правоохоронці повідомили про підозру лейтенанту ФСБ, який міг бути причетним до зґвалтувань на ХерсонщиніОкуповані: що наразі відбувається в Криму ‘Я пишаюся, що є частиною безстрашного кримськотатарського народу’Верховний Суд у Москві залишив за ґратами колишнього вчителя музики з КримуБлакитний стяг із золотою тамгою: сьогодні — День кримськотатарського прапораКримським політв’язням Наріману Джелялову та Асану Ахтемову гіршає у СІЗОВ Україні ухвалили перший вирок за пропагування вступу до російської армії кримським дітямНе встигли здійснити задумане, бо ми їх затримали — у Ростові-на-Дону засудили чотирьох кримчан

Пану Умерову – волю!

26.08.2016   
ХПГ-інформ
Відома правозахисна організація «Human Rights Watch» закликала звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, а також відмовитися від усіх звинувачень на його адресу. Юристи називають їх сфабрикованими. Нагадаємо, що пана Умерова декілька тижнів тому силою помістили до психіатричної лікарні у місті Сімферополь задля проходження стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Відома правозахисна організація «Human Rights Watch» закликала звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, а також відмовитися від усіх звинувачень на його адресу. Юристи називають їх сфабрикованими. Нагадаємо, що пана Умерова декілька тижнів тому силою помістили до психіатричної лікарні у місті Сімферополь задля проходження стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

12 травня поточного року громадський активіст Ільмі Умеров був затриманий Федеральною Службою Безпеки Російської Федерації. Було відкрито кримінальне провадження за статтею 280 Кримінального Кодексу Росії «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності». Ці обвинувачення виникли внаслідок того, що після «історичного повернення» Криму додому Умеров продовжував публічно сповіщати про свою виключно проукраїнську позицію. У своїх публічних виступах чоловік неодноразово підкреслював, що Крим – це Україна, а проведений референдум суперечить всяким нормам міжнародного права. Російська сторона лише шукала приводу, а той й не змусив себе довго чекати. Ільмі Умеров в березні 2016 року дав інтерв’ю кримськотатарському каналу ATR, де заявив про те, що «треба змусити Росію вийти з Криму і Донбасу. Україна повинна прийняти ряд законів про статус кримськотатарського народу, а потім внести зміни до Конституції» . Це – пряма цитата із документу обвинувачення, саме вона послужила причиною для порушення справи. Одначе додамо, що заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу пан Умеров в ефірі розмовляв рідною мовою, а слідчий працював вже з перекладеним на російську текстом. Перевірити, чи збігаються тексти по суті, суд відмовився.

Сам обвинувачений стверджує, що його слова висмикнуті з контексту і що він не робив ніяких гучних заяв про порушення цілісності Російської Федерації. Лиш хотів наголосити на необхідності посилення санкцій відносно Росії, що фактично збройним шляхом, всупереч міжнародному праву за законам держави Україна провела референдум про повернення Криму «додому». В відповідь на це ФСБ почало вимагати проведення судово-медичної експертизи в стаціонарі, яка б встановила осудність підозрюваного.

Прямо під час судового процесу Ільмі Рустемовичу стало зле і «швидка допомога» забрала його із зали із підозрою на інфаркт. У чоловіка дуже слабке здоров’я: він страждає на хворобу Паркінсона, цукровий діабет та хвороби серцево-судинної системи, враховуючи перенесений нещодавно інфаркт, стан дуже важко назвати стабільним. Але це не завадило ФСБшникам через тиждень після перенесеного інфаркту забрати активіста із стаціонару та помістити до психіатричної лікарні №1 міста Сімферополя.
Пану Умерову були заборонені зустрічі із родиною, передачі, а також користування мобільним телефоном. Активістра помістили до окремої великої палати без дверей, тобто доступ до нього є у всіх людей, котрі проходять лікування в закладі. Чоловік має мінімум особистих речей, не може тримати біля себе медичні препарати, які необхідні постійно, та не їсть нічого лікарняного. Говорить, мовляв побоюється , що персонал підкладе в їжу психотропні речовини, аби зломити волю. Нині лікарі обмежуються лише розмовами, не проводячи медикаментозного лікування.

Рідні Умерова підняли на вуха громадськість, і після цього їм дозволили відвідування два рази на день, але через решітку. Враховуючи специфіку захворювання чоловіка – прийом їжі два рази на добу може дуже серйозно вплинути на і без того ослаблений організм. На четвертий день в закладі Умерову знову погіршало, але Айше Умерова, донька, повідомляє, що тато не збирається відступатися від власної позиції та духом тримається.

За словами медиків, чоловік може провести в лікарні 28 днів. Один із адвокатів громадського діяча Марк Фейгін розцінив фарс із психіатричною експертизою як тортури та готує звернення до Європейського комітету проти катувань в Страсбурзі.

За пана Умерова вступилися декілька правозахисних організацій, зокрема російський «Меморіал», назвавши арешт «політично вмотивованим та незаконним». На підтримку чоловіка проводять акції – наприклад, у рідному Бахчисараї, де він і проживав нещодавно відбулася колективна молитва – Дуа – за здоров’я та визволення. Зібралося більше 500 людей. А сьогодні у Києві відбулася акція, що зібрала журналістів та активістів, які вимагали негайно випустити пана Умерова. Незважаючи на бурхливу реакцію міжнародної спільноти, нажаль, офіційний Київ не робить ніяких якісних кроків задля захисту громадського активіста та політика.

Дуже хочеться сподіватися, що офіційна влада проявить більше наполегливості у справі визволення Умерова та стане розторопнішою у прийняті рішень. А Ільмі Рустемовичу ми зичимо міцного здоров’я та наснаги у боротьбі із «державною машиною».

 

Фото Андрій Діденко (с)

 Поділитися